[callot]

Jacques Callot Rabelais-illustrator?


Van Jacques Callot (1592/93-1635), vermaard graveur en etser, worden nog steeds veel prenten verhandeld. Hij heeft een groot oeuvre op zijn naam staan, waaronder een ‘Series of engravings for the Songes drôlatiques de Pantagruel de Rabelais’. Althans, zo luidt de informatie in Gilles Nérets Erotica universalis (1994), waarin een aantal afbeeldingen uit de Songes is opgenomen (zie ook leven & werk). De Songes verscheen echter in 1565, en dan hebben we dus een probleem, gelet op het geboortejaar van Callot.

Zijn naam duikt nog steeds op in verband met de Songes drolatiques,  maar deze zijn dus niet door hem gemaakt — evenmin als zij trouwens iets met Rabelais van doen hebben. Nu was Callot zeer goed tot deze vorm van kunst in staat, zoals onderstaande prent aantoont. Hij heeft zich zeker door de 120 groteske tekeningen waaruit de Songes bestaat laten inspireren (evenals Doré na hem; en Dali heeft ze zelfs zo goed als nágetekend). Ter vergelijking hier eerst een afbeelding van de onbekende maker van de Songes, en dan de Callot-prent.
 

songes jeanneret ed 1989 nr 64


Uit de editie die Michel Jeanneret bezorgde en van een uitgebreide inleiding voorzag, ‘Rire à la face du monstre’ (1989), is dit een van de minst monsterlijke. Zie voor een uitstekende introductie en enkele afbeeldingen het artikel van Jaap Engelsman op leven & werk.
 

callot bossu à la canne 1622

 

Voor slechts 1000 euro kan men de gelukkige eigenaar worden van Callots ‘Le bossu à la canne, 1622’ [artworldbooks:  / Lieure N° 409 i/ii / Eau-forte originale. / Epreuve du 1er état sur 2 avant le chiffre 3 en bas à droite / Rarissime épreuve en 1er état / Tirage XVIIème siècle / Filet de marge / Dimension Cuivre: 75mm - 90mm]. Daniel Ternois schrijft in een artikel (niet meer online) dat de prent deel uitmaakt van ‘une vraie pièce rabelaisienne, la seule qui existe dans l'oeuvre de Callot’.

Jacques Callot Rabelais-illustrator? Nee dus. Maar vanwege zijn ‘connectie’ met de rabelaisiaanse Songes en prenten als bovenstaande blijft zijn naam de lijst sieren.
 

[omhoog, terug naar illustratoren, naar entree of naar de sitemap]