[boekplaatjes]

Boekplaatjes


henner zonder titel
Deze pagina is bedoeld voor een bescheiden tentoonstelling met het boek in de hoofdrol. De afbeeldingen komen overal vandaan: gescand of gefotografeerd uit mijn eigen boekenkast, uit krant of tijdschrift, gekregen als prentbriefkaart of gevonden op internet. Er geldt geen ander criterium dan de schoonheid die ik er in zie. Tijd van ontstaan speelt geen rol, evenmin als de (on)bekendheid van de maker, de materiaalsoort, of het karakter van de afbeelding.

Monique Bullinga | m [at] rabelais [punt] nl
 


[terug naar de lezende kip, naar entree of naar de sitemap]

 

boethius cover


Een buidelboek of gordelboek (girdle book, Beutelbuch) siert het omslag van de nieuwe vertaling (2008) van Boethius’ De consolatione philosophiae. Voor mij twee vliegen in één klap.
Zie library.yale.edu voor dit bijzondere exemplaar.

♦♦♦

boekenrups [monique]

Geen boekenwurm maar een boekenrups...

♦♦♦


utopia van vloer tot plafond [onbekende maker] ub leuven foto monique bullinga

2016 is niet alleen het Jaar van het Boek, maar uiteraard ook dat van 500 jaar Utopia. In Leuven, waar de eerste druk van Thomas More’s Utopia in 1516 verscheen, zijn twee tentoonstellingen aan boek en auteur gewijd. In de Universiteitsbibliotheek trof mij dit staaltje van boekvouwkunst:
 van vloer tot plafond.

♦♦♦

maynall in harper book-lovers 1903

Opgenomen in Henry H. Harper, Book-Lovers, Bibliomaniacs and Book Clubs (1904) is deze fraaie sfeertekening van — de verder onbekende — L. Maynall.

♦♦♦

 kaufmann self-portrait 1770

Een fraai zelfportret van Angelika Kaufmann, 1770.
Deze en veel andere prenten zijn te zien op een tentoonstelling van de New York Public Library (nypl.org, met dank aan Jaap Engelsman voor de tip).

♦♦♦

bullinga lezende sneeuwpop 2015

Mijn sprookjeszusje — zie recensies nr. 22 — gelooft niet alleen nog in sprookjes, ze maakt ze ook. Speciaal voor mij kleide ze dit winterlandschap. Minuscuul klein, zoals de dobbelsteen laat zien. Haar vrolijke, fantasierijke werk is te bekijken op thailaworks.

♦♦♦

shakespeare in book from intro o'hanlon 2015

Beeld uit een videoblog van Jacqui O’Hanlon, hoofd educatie van de Royal Shakespeare Company.

♦♦♦

daumier medaillon

Daumier tekent voor deze prent, zoveel is duidelijk. Maar titel? Jaar van ontstaan?

♦♦♦

nütterden, boekentoren van marmer [foto monique bullinga]


... En op een plaats waar we al honderd keer langs gefietst waren stond daar opeens een boekentoren van marmer, midden in het groen, aan de rand van het dorp...

♦♦♦


comenius orbis sensualium pictus 1685 bookseller's shop


Comenius (1592–1670) publiceerde in 1658 zijn lesboek Latijn-Duits Orbis sensualium pictus enz.
 De eerste Engelse vertaling verscheen al een jaar later, in 1659. Bovenstaande afbeelding komt uit een uitgave uit 1727 (© Folger Shakespeare Library).

♦♦♦

bouquinistes assiette eind 19de eeuw

Met dank aan ‘bibliomane moderne’ Bertrand Hugonnard-Roche voor deze plaatjes van de befaamde Parijse bouquinistes.
 

bouquinistes paris copyright onbekend1

♦♦♦

van dis in museum kurhaus [foto monique bullinga]

Adriaan van Dis, op een vrijdagavond in Museum Kurhaus Kleve, waar hij zal gaan voorlezen uit eigen werk. Ik kiekte de schrijver in de ‘zijbeuk’, de grote zaal was afgeladen vol. Wie het meisjesportret maakte is me niet bekend.

♦♦♦

dürer étude de main avec une bible staatliche graphische sammlung münchen

‘Studie van een hand met een bijbel’, Albrecht Dürer (1471-1528).

♦♦♦

woodrow sitting on history 1990-1995 british library


Sitting on History, with its ball and chain, refers to the book as the captor of information which we cannot escape’, schrijft John McCullough over Bill Woodrows sculptuur, in 1997 aangeschaft voor de British Library door Carl Djerassi en Diane Middlebrook.

♦♦♦

[onbekend] alchemist's ampitheatre

Van een onbekende maker is deze prent met de titel ‘Alchemist’s amphitheatre’. Hij zocht naar goud, vanzelf, maar had het niet nodig om zijn boeken te laten inbinden.

♦♦♦

[onbekend] bij tandarts1

Soms word je zomaar aangenaam verrast, óók bij een wat minder aangenaam bezoek aan de tandarts; dit hing in de hal. De maker is me jammer genoeg (nog) niet bekend.

♦♦♦

manicule statuta sabaudia 15de eeuw


Een ‘manicule’ in de vorm van een vogel, uit een vijftiende-eeuwse verzameling wetboeken, aangetroffen bij de bibliomane

♦♦♦

jong geleerd...

Jong geleerd...

♦♦♦

place de la lecture foto monique bullinga 2011

In Figeac, de stad van Champollion, is deze Place de la Lecture te vinden — très sympa.

♦♦♦

lampekapje lezende vrouw blauw

Getrokken tijdens een potje vervelen bij de tandarts (zie ook boven) — onderste lijntje weggegumd en plaatje van een kader voorzien, dat wel. Ziet u wat ik er ook meteen in zag? Zou best graag een lamp in dit ontwerp willen hebben.

♦♦♦

terwindt detail schilderij stadsschouwburg nijmegen


In de Stadsschouwburg van Nijmegen hangt een groot, erg mooi schilderij van Robert Terwindt, gemaakt in 1986. Een detail daaruit laat een man zien verdiept in zijn lectuur. Eerder een tabloid avant la lettre dan een programmaboekje, is mijn indruk.

♦♦♦
 

nabokov 1

 

nabokov 3

 

nabokov 4

 

nabokov 5

Vier maal Vladimir Nabokov, The Original of Laura, dat, onaf bij zijn dood, volgens zijn instructies vernietigd moest worden. In 2009 is deze ‘novel in fragments’ door zijn zoon Dmitri uiteindelijk toch aan de openbaarheid prijsgegeven. En wel op een heel bijzondere manier: de geperforeerde (facsimiles van de) systeemkaartjes zijn uit het boek te scheuren.  

♦♦♦

booth memorial detail

John Booth maakte een serie foto’s van vroegmoderne graftombes en -monumenten. Dit fraaie boekenplaatje is een detail van de graftombe van Sir John St. John, 1634, Lydiard Tregoze.

♦♦♦

boekenkast vakantiehuis

De ‘boekenkast’ als aangetroffen in een vakantiehuis...

♦♦♦

beeldschone boeken maniculebeeldschone boeken randversiering

Manicule en randversiering uit het op recensies besproken Beeldschone Boeken.

♦♦♦

copyright sander terbruggen mooiewoordenfestival 2007

De blog lezende vrouwen krijgt soms verrassend mooie plaatjes toegestuurd. Hierboven een fraai affiche, ontworpen door Sander Terbruggen.

De foto hieronder is gemaakt in Orvieto; Alma Tadema’s ‘The favourite poet’ (1888) op straat gezet.

lv reclame in orvieto 2008 [foto: onbekend]

♦♦♦

roelants oude mol [foto: monique bullinga]

Boekhandel Roelants / vh De Oude Mol heeft het lezende plaagbeest een plaats gegeven aan de gevel. De geheel vernieuwde winkel, die op 6 november officieel geopend zal worden, ziet er prachtig uit. Kunnen ze er weer 15 jaar tegen. Zie ook verderop.

♦♦♦

fuessen uithangbord [foto: peter van den hoven]

 

Een fraaie boekhandelsuithangbord in Fuessen (foto: Peter van den Hoven).

♦♦♦

digital scriptorium brass cover1

 

Heel bijzonder, deze wijze van het maken en beschermen van een boek: ‘Side view of “cover” with parchment “book” next to it.’ Uit de Huntington Library  (shelfmark HM 47641) van de Colombia University. Meer in haar Digital Scriptorium.

♦♦♦

‘Vanuit de serie wijsheden is dit beeld ontstaan. Gebeurtenissen in het leven vragen soms om er niet naar om te kijken, vandaar het gesloten boek, een dagboek misschien? Iets om over na te denken.’

frans van straaten het gesloten boek

Aldus Frans van Straaten, die dit prachtige bronzen beeld maakte. Zijn werk is onder andere nog tot 14 september 2009 te zien op de Open Art Fair in Utrecht.

♦♦♦

roelants-mok 2009

Een van de laatste zelfstandige boekhandels opende in 1994 zijn deuren.
Boekhandel Roelants / vh De Oude Mol heeft het logo van zijn voorganger altijd behouden, en het nu, ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan, op een mok gezet. Leuk voor de verzameling.

♦♦♦

gutenberg copyright scott r brooks

Scott R. Brooks tekent voor deze Gutenberg, met wat ongetwijfeld de gedigitaliseerde Gutenbergbijbel voorstelt op het scherm.

♦♦♦

boekenmolen [foto martin hulsenboom 2009]

 

boekensteunen [foto martin hulsenboom 2009]

Een boekenmeubel dat iedereen wel in huis wil hebben... en Voltaire tussen twee fraaie boekensteunen. De foto’s zijn gemaakt door Martin Hulsenboom.

♦♦♦

crystal & crystal shakespeare's words


David Crystal en Ben Crystal prijzen op een van de beste Shakespeare-sites die ik ken, Shakespeare’s words, een van hun boeken aan op een fraai vormgegeven wijze. De titel? Shakespeare’s words. A Glossary and Language Companion (2002).

♦♦♦

mainz gutenberg museum [foto monique bullinga]

Dit ‘hartenboekje’ met Franse en Italiaanse liefdesliederen is eind 15de eeuw gemaakt in opdracht van Jean de Montchenu, bisschop van Aken en Viviers. In het Gutenberg Museum in Mainz  — waar ik dit kiekje maakte — werd een facsimile aangeboden voor een intekenprijs (tot 1 jauari 2009) van € 2980,-. Ook te bestellen op deze site.

gutenberg in gm mainz [foto monique bullinga]

En dit is Gutenberg zelf, kunstig vormgegeven in glas-in-lood (GM Mainz).

♦♦♦
 

lipsius door erik bindervoet


Nog een mooie prent in de reeks (zie Wycliffe) die Erik Bindervoet maakte, deze keer bij Hoexums artikel ‘Lipsius en prins Maurits’, in: Filosofie Magazine 6-2008.

♦♦♦

lezen in trier [foto monique bullinga]

Is het van mergel? Zandsteen? Het beeldhouwwerkje (ong. 27 x 17 cm) is hoe dan ook erg mooi en doet het goed boven de deur van mijn werkkamer.

♦♦♦

dedrie boekenuil


De al vaker genoemde boekenblog van Hans van den Bergh bracht me op de website van de Belgische kunstenaar Mark Dedrie, die deze prachtige bronzen combinatie maakte van boek en uil (ambivalent symbool: dwaasheid én wijsheid; ik kies hier voor het laatste). Dat op zijn site van ‘bronzen muzikaliteit’ gesproken wordt is geheel terecht. Dit blijft mijn nummer één.

♦♦♦

wycliffe door erik bindervoet1

De filosoof Wycliffe volgens Erik Bindervoet, bij het artikel van Pieter Hoexum, ‘Jan van Gent en John Wycliffe’, in: Filosofie Magazine 3-2008.

♦♦♦

monsu desiderio free fr afbeelding

Hierboven: openingsbeeld van een verrukkelijke site over veel (eigen)aardigheden van de
Franse taal.

♦♦♦

verboden boeken catalogus

‘He who destroyes a good Booke, kills reason it selfe’ is niet het hele citaat — zie een deel van het origineel — maar is er niet minder waar om.


[omhoog, terug naar de lezende kip, naar entree of naar de sitemap]